Lahjaksi saadut 100 € ON24 rahat odottavat tililläsi, käytä se ennen maanantaita!
Sisustus ja huonekalut - ON24

Miten valita nojatuoli?

Haluatpa sitten kodikkaan paikan nauttia hyvästä kirjasta, mukavan nojatuolin TV:n katseluun tai sisustuksellisen katseenvangitsijan huoneeseesi, sinun on otettava huomioon muutama asia ennen uuden nojatuolin ostamista. ON24 Sisustustavaratalon tiimi on koonnut sinulle seuraavan käytännöllisen oppaan, joka auttaa sinua ostamaan sopivan ja korkealaatuisen nojatuolin kotiisi.

Miten valita nojatuoli

MITÄ HUOMIOIDA NOJATUOLIA VALITTAESSA?

Varaa tarpeeksi aikaa miettiäksesi, mitä odotat uudelta nojatuolilta. Haluatko monikäyttöisen nojatuolin? Haluatko nahkaisen nojatuolin vai tekstiilillä verhoillun nojatuolin? Kuinka käytännöllinen sen on oltava? Muista huomioida seuraavat seikat:

 • Nojatuoli matalalla vai korkealla selkänojalla?
 • Nojatuolimallit
  • Recliner-nojatuolit
  • Vuodetuolit
  • Keinutuolit
  • Pyörivät nojatuolit
 • Nojatuolin materiaali ja väri
  • Nahkainen vai tekstiiliverhoiltu nojatuoli?
  • Nojatuolin väri
 • Huonekaluryhmän ostaminen

NOJATUOLI MATALALLA VAI KORKEALLA SELKÄNOJALLA?

Korkealla selkänojalla varustettu nojatuoli on hyvä, jos haluat suhteellisen pystysuoran istuma-asennon tai haluat vain nojatuolin, joka ympäröi sinut kokonaan. Valitse nojatuoli, jossa on korkea selkänoja, jos haluat lukea mukavasti tuolissa tai jopa ottaa pienen torkut, tai jos käytät nojatuolia rentoutumiseen ja television katseluun tai tietokoneella työskentelyyn. Korkea nojatuoli on kätevä myös hoitotuolina. Esimerkki hyvästä mukavasta nojatuolista, jossa on korkea selkänoja, on alla olevassa kuvassa, jossa esitellään moderni Lucas-nojatuoli. Lucas nojatuoliin sisältyy myös rahi, joka tekee siitä vieläkin mukavamman käytössä.

Nojatuoli ja rahi

NOJATUOLIMALLIT - MILLAISEEN KÄYTTÖÖN NOJATUOLI TULEE?

Nojatuoli voi olla hankittu yksinkertaisesti vain mukavaa istumista varten. On kuitenkin syytä miettiä, että kun kerran ostat nojatuolin, miksi et ajattelisi sen käyttöä myös muihin tarkoituksiin. On lepotuoleja ja makaamisasentoon säädettäviä recliner-nojatuoleja, sängyksi muutettavia nojatuoleja eli vuodetuoleja, keinutuoleja ning kääntyviä nojatuoleja.

Recliner-nojatuolit

Tämän tyyppisellä nojatuolilla selkänojan asentoa voidaan muuttaa ja laskea makuuasentoon sisäänrakennetun mekanismin avulla. Lisäksi tuolissa on jalkatuki, joka liikkuu ylöspäin, kun nojatuolin selkänojaa lasketaan alaspäin. Allaolevassa kuvassa on lepotuoli Sabia, joka on yksi suositummista recliner-tyyppisistä nojatuoleista.

Recliner nojatuoli

Recliner-nojatuolit ovat erittäin mukavia, mutta näissä nojatuoleissa on kaksi huomionarvoista ominaisuutta:

 • NNiillä on suhteellisen massiivinen ulkonäkö, ts. Niillä on suuri visuaalinen paino. Joten sinun on otettava huomioon huoneesi erityispiirteet ja mietittävä, miten nojatuoli sopii huoneeseen.
 • Ne ovat niin mukavia, että jos niitä on vain yksi olohuoneessa, mutta perheenjäseniä on useita, voi olla kilpailua siitä, kuka voi käyttää nojatuolia. On syytä miettiä tätä ja harkita useiden nojatuolien ostamista mahdollisten riitojen välttämiseksi. Vaihtoehto on myös ostaa recliner-nojatuolin seuraksi recliner-sohva, jossa useat ihmiset voivat nauttia tämän tyyppisestä istumisesta. Hyvä esimerkki alla olevassa kuvassa: Recliner kulmasohva jalkatukimekanismilla Tambo Pewter.

Recliner kulmasohva

Jos sinusta tuntuu, että nojatuoli voisi olla koko ajan makuuasennossa, mutta Recliner-nojatuoli ei ole makuusi, voit valita divaanityyppisen nojatuolin, jota voi käyttää sekä istumiseen että makoiluun. Alla olevassa kuvassa on yksi ON24 Sisustustavaratalon suosituimmista divaaneista.

Divaani

Vuodetuolit

Jos tarvitset ylimääräisiä nukkumispaikkoja, sinun kannattaa harkita tavallisen nojatuolin sijaan käytännöllistä vuoteeksi avattavaa vuodetuolia. Esimerkiksi yksi suosituimmista nojatuolin mallisista vuodetuoleista ON24-asiakkaiden keskuudessa on alla olevassa kuvassa esitelty vuodetuoli Ronny.

Vuodetuoli

Keinutuolit

Yksi miellyttävä ja hauska vaihtoehto klassiselle nojatuolille on keinutuoli. On todella mukavaa viettää aikaa keinutuolissa, ja pääsääntöisesti suurimpia keinutuolien faneja ovat lapset. Jos haluat tehdä lapsistasi erityisen tyytyväisiä uusiin olohuoneen kalusteisiin, tilaa sinne ainakin yksi keinutuoli.

NKuten muitakin huonekaluja, myös monia keinutuoleja voidaan tilata valitsemallasi verhoilumateriaalilla. Keinutuolissa ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla täsmälleen sama verhoilu kuin sohvassa ja nojatuoleissa. On mahdollista ostaa keinutuoleja, joissa on muista huonekaluista poikkeava verhoilu. Esimerkiksi yksi suosittu malli on vaaleanpunaisella tekoturkisverhoilulla varustettu keinutuoli alla olevassa kuvassa. Tämä keinutuoli on todella iloinen katseenvangitsija ja taatusti monien perheenjäsenten suosikki.

Keinutuoli

Klassisessa keinutuolissa jalat on liitetty yhteen kaarilla, joilla tuoli keinuu. Klassisen mallin lisäksi on toinenkin malli, jossa tuolin sisään on rakennettu keinumekanismi. Tuolit, joissa on keinumekanismi, löytyvät täältä.. Hyvä esimerkki tällaisesta tuolista on alla näkyvä nojatuoli Grand Star. Keinumisen lisäksi tämä nojatuoli myös pyörii.

Nojatuoli Grand Star

Pyörivät nojatuolit

Pyörivä nojatuoli on järkevä hankinta sellaiselle paikalle, jossa katsomissuuntaa on tarvetta aika ajoin vaihtaa. Esimerkiksi, jos toisella seinällä on takka ja toisella televisio. Tai jos sohvapöytä on yhteen suuntaan ja televisio vastakkaiseen suuntaan. Tässä tapauksessa pyörivä nojatuoli on oikea valinta, koska voit muuttaa katselusuuntaa tarvittaessa. Pyörivä nojatuoli antaa sinulle paljon vapaammat kädet huoneen sisustuksessa. Alla olevassa kuvassa on yksi ON24 Sisustustavaratalon suosituimmista pyörivistä nojatuoleista, johon sisältyy myös miellyttävä rahi jalkoja varten.

Pyörivä nojatuoli

NOJATUOLIN MATERIAALI JA VÄRI

On tärkeää valita nojatuoli, jonka muotoilu on sopusoinnussa muun olohuoneen sisustuksen kanssa. Ajattele esimerkiksi tuolin jalkoja. Jos valitset puisilla jaloilla varustetun nojatuolin, sinun tulee valita puulaji, joka vastaa muiden olohuoneesi puisten esineiden ulkonäköä: esimerkiksi sohvapöytä, hylly tai vitriini.

Nahkainen vai tekstiiliverhoiltu nojatuoli?

Kun valitset verhoilumateriaalia, mieti molempien verhoilumateriaalien edut ja haitat ja tee valinta mieltymystesi mukaan.

Kankaan edut nahkaan verrattuna ovat:

 • Tekstiilillä päällystetyn nojatuolin tapauksessa voit valita useista eri väreistä ja kuvioista. Nojatuolista on helpompaa tehdä yhteensopiva muiden kalusteiden, esim. mattojen kanssa.
 • Tekstiilit tuntuvat monista mukavammalta, etenkin paljasta ihoa vasten.

Nahan ja tekonahan edut ovat:

 • Nahka on yleensä vahvempi, kulutusta kestävämpi ja pitkäikäisempi kuin tekstiili.
 • Nahka on helppo puhdistaa. Jos jotain kaatuu nojatuoliin, otat vain rätin ja pyyhit sen pois. Tahrat eivät välttämättä lähde pois niin helposti tekstiileistä.

Nojatuolin väri

Kun valitset nahkanojatuolin väriä, ei ole paljon eroa minkä värin valitset, koska mikä tahansa nahan väri on helppo puhdistaa. Kalustenahka on yleensä käsitelty sileäksi ja värjätty siten, että siinä ei ole enää huokosia, joihin lika tarttuu. Mutta luonnollisesti vaaleammalla nahalla lika on paremmin näkyvissä, ja se on todennäköisesti puhdistettava useammin kuin tummat nahkakalusteet.

Kun valitset kangasverhoillun nojatuolin väriä, saatat olla taipuvainen ajattelemaan, että tummempi tarkoittaa käytännöllisempää, mutta näin ei aina ole. Aurinko voi valkaista hyvin tumman nojatuolin värin, jos se altistuu kirkkaalle auringonvalolle. Keskisävyt, kuten vaaleanharmaa tai vaaleanruskea, voivat olla hyödyllisimpiä. Tällaiset sävyt peittävät parhaiten pölyn ja tahrat. Vaikka kangasverhoillut nojatuolit ovat hieman vaativampia puhdistettavia, verhoilu on kuitenkin suhteellisen helppo puhdistaa. Huonekalukankaiden valmistajat ovat miettineet puhdistusta, ja monet verhoilukankaat hylkivät likaa, ja siten niiden puhtaanapitokin on suhteellisen helppoa.

HUONEKALURYHMÄN OSTAMINEN

Nojatuoli on helpoin ostaa, jos ostat samalla myös sohvan. Samaan sarjaan on mahdollista ostaa helposti myös nojatuolit. Varmista aina, että nojatuoli sopii hyvin muihin kotisi kalusteisiin. Jos siis tarvitset sekä sohva ja nojatuolin, aloita valinta ensin sohvasta ja tämän jälkeen valitse siihen muotoilultaan ja tyyliltään sopiva nojatuoli.

Lue myös lisää vinkkejä sohvan valitsemisesta täältä.