×

Kanta-asiakas tilin avaamiseksi tarvitaan käytössä oleva sähköpostiosoite.

Rekisteröidy
Puutarhakalusteet

Millainen sohvan pitäisi olla?

Ohjeita sohvan valintaan

Sohvalla on keskeinen rooli olohuoneen sisustuksessa ja useimmille se on myös täysin välttämätön huonekalu. Sohvalla voi olla useita käyttötarkoituksia, ja siksi valittavana onkin erilaisia sohvaratkaisuja. Löytääksesi juuri sen oikean vaihtoehdon kotiisi, sinun kannattaa uhrata valintaan hieman aikaa ja vaivaa.

Ensin kannattaa miettiä huolellisesti, mikä on sohvan tärkein käyttötarkoitus. Se määrää pitkälti myös sohvan sijoittelun. Jos sohva on ajateltu sijoitettavaksi vain seinän viereen, taustan viimeistely voi olla hieman vaatimattomampi. Huoneen keskelle kannattaa valita kummaltakin puolelta sopivan näyttävä malli. Joskus sohva palvelee myös vierasvuoteena. Siinä tapauksessa tulee ottaa huomioon se, että näin käytettynä se myös kuluu nopeammin eikä ole välttämättä yhtä mukava istua. Yleensä sohvatyynyn alla on jouset, mutta avattavissa malleissa sohvatyyny asetetaan usein suoraan vuodemekanismin päälle.

Verhoilumateriaalin valinta on oleellinen asia, koska se vaikuttaa niin sohvan ulkonäköön, käyttömukavuuteen kuin kestoikäänkin. Materiaalin valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jos kotona on lemmikkieläimiä tai pieniä lapsia.

Kangasverhoilu

Kangasverhoilun etu nahkaan verrattuna on sohvan monikäyttöisyys (kankaiden vaihtomahdollisuus) sekä kankaan lämpimyys materiaalina. Helppohoitoisuutta arvostaville suosittelemme vaihdettavilla ja pestävillä päällisillä varustettua sohvaa. Erilaisilla irtopäällisillä voi myös muuttaa huoneen yleisilmettä.

Kestävyydessä nahka on kangasta parempi vaihtoehto. Luonnonmateriaalina nahka muuttuu kuluessaan joustavammaksi, kun taas kangas ohenee ja sen värisävyt himmenevät. Kangaspäällinen myös tahriintuu helpommin, sillä se imee nesteitä ja rasvoja. Lisäksi eläinten karvat tarttuvat helposti kankaaseen. Siksi kangasverhoiltu sohva vaatii suurempaa huolellisuutta ja enemmän hoitoa kuin nahkasohva.

Kangasverhoiluista kannattaa lisäksi muistaa pari seikkaa: tahrat eivät juurikaan näy sametissa, jossa on sisäänpainettu kuvio, eikä se vaadi kovin paljon hoitoa. Toisaalta yksiväristen ja vaaleiden kankaiden säilyttäminen jatkuvasti kauniina ei huolellisesta hoidosta ja käsitteystä huolimatta ole lapsiperheissä helppoa.

Nahka

Kalusteteollisuus käyttää enimmäkseen naudannahkaa. Eläinrakkaitten ihmisten ei tarvitse jättää nahkasohvaa ostamatta, sillä ainuttakaan eläintä ei tapeta pelkästään kalusteiden vuoksi. Sohvanahat jaetaan kolmeen ryhmään nahan laadun perusteella. Mitä terveempi eläin on (vähän raapimisjälkiä, rupia jne.), sitä laadukkaampaa on myös siitä saatava nahka.

Keinonahka

Huonekaluteollisuuden käyttämät materiaalit ovat nykyään jo niin kehittyneitä, että harjaantumattoman on käytännössä mahdotonta erottaa luonnonmateriaali laadukkaasta keinonahasta. Keinonahan muut ominaisuudet, kuten kestävyys, hoitotarve ja tuntuma, ovat myös lähellä aitoa nahkaa. Keinonahka on hinnaltaan edullisempaa kuin aito, mutta verhoilumateriaalina jonkin verran kangasta kalliimpaa.

Oikea sijainti

Kun valitaan sohvalle parasta sijoituspaikkaa, pitäisi muistaa, ettei nahka- tai kangasverhoiltua sohvaa saisi jättää suoraan auringonvaloon, koska voimakas valo haalistaa materiaaleja. Sohva pitäisi myös sijoittaa vähintään 30 cm:n päähän takasta, lämpöpatterista tai muista lämmönlähteistä. Liiallinen kuumuus kuivattaa nahkaa eikä se tee hyvää kangas-tai keinonahkapintaisellekaan sohvalle.

Hoito

Kangasverhoiluista paras vaihtoehto on irroitettavaksi ja pestäväksi tarkoitettu kangas. Muunlaisia kankaita on vaikea pestä. Lopputulos ei ole kovinkaan hyvä ja myös kankaan ulkonäkö yleensä kärsii. Verhoilukankaan pesuohjeita on noudatettava tarkasti sekä normaalissa että kemiallisessa pesussa. Tarvittaessa on hyvä kysyä neuvoa huonekalumyyjältä. Musteen, viinin ja muiden vaikeasti poistettavien tahrojen kanssa kannattaa olla varovainen.

Kangasverhoilu on hyvä puhdistaa tarpeen mukaan, mutta liian usein toistuva pesu ei tee hyvää materiaalin ulkonäölle.

Pölynimurilla voi helposti poistaa pölyä ja muruja jokaisesta sohvasta, verhoilumateriaalista riippumatta.

Nahkahuonekaluissa satunnaisten tahrojen poistoon riittää pelkkä kostea liina, ellei kyseessä ole aito aniliininahka. Tarvittaessa voi käyttää myös saippuavettä, minkä jälkeen nahka pitää kuitenkin pyyhkiä puhtaalla kostealla liinalla. Nahkasohva tarvitsee perusteellisempaa puhdistusta siihen tarkoitetuilla hoitoaineilla vähintään kerran vuodessa. Vuosihoidon yhteydessä ei kuitenkaan kannata käyttää liikaa kemikaaleja, koska se heikentää nahan kestävyyttä. Valittavana on sekä hellävaraisempia että vahvempia hoitoaineita. Mikäli tahrat ja lika eivät ole pinttyneitä, kannattaa ensimmäisinä vuosina käyttää miedompia hoitoaineita. Liuottimia on hyvä välttää, jos mahdollista. Ne ovat toki tehokkaita tahranpoistoaineina, mutta haitallisia itse nahalle.

Uutta nahanpuhdistusainetta kannattaa ennen varsinaisen puhdistuksen aloittamista kokeilla johonkin piilossa olevaan kohtaan sohvan nahkaverhoilussa. Usein sohvan taustassa käytetään muun verhoilun kanssa hyvin samannäköistä keinonahkaa, joten hoitoaineen testausta keinonahkaan tulee välttää. Kaikkien hoitoaineitten käytössä pitää ehdottomasti noudattaa niiden omia käyttöohjeita.

Puhdistuksessa kannattaa välttää liiallista hankausta. Voimakkaat liikkeet kuluttavat nahkaa, kevyt taputtelu saa sen sijaan aikaan lian irtoamista helpottavaa imua. Puhdistuksen jälkeen nahan on annettava kuivua rauhassa. Sitä ei missään tapauksessa saa kuivattaa hiustenkuivaajalla tai lämpöpuhaltimella.

Sohva on käsiteltävä nahkavoiteella jokaisen puhdistuskerran jälkeen. Se antaa nahalle suojakerroksen ja ehkäisee likaantumista. Nahkavoide ehkäisee myös liiallista kuivumista, joten nahka jää pehmeäksi ja on siten kestävämpi ja mukavampi käyttää.

Sohvan valintaan kannattaa käyttää aikaa. Oikein valittu ja hyvin hoidettu sohva kestää pitkään ja näyttää hyvältä vielä vuosien käytön jälkeen.

maksaminen
© 2020 On24 Sisustus OY