×

Kanta-asiakas tilin avaamiseksi tarvitaan käytössä oleva sähköpostiosoite.

Rekisteröidy

Miten valita patja?

Jos suunnittelet patjan ostoa, mutta et tiedä millainen patja sopisi juuri sinulle, olemme tätä varten luoneet oppaan, joka helpottaa valintaa niin, että sinulla olisi tulevaisuudessa paras patja nukkumista varten.

Alla lueteltuna oleellisimmat uuden patjan valintaan liittyvät tekijät.

PATJAN MITAT

Ennen patjan ostoa mitatkaa sänky, koska sänkyyn tulee ostaa täsmälleen oikean kokoinen patja. Suurin osa aikuisten patjoista ovat 200 cm pituisia tavallisen standardimittaisen sängyn pituuden mukaisesti.

Patjojen leveydet vaihtelevat enemmän, mutta sängyn leveydelle on myös yleisimpiä vakioleveyksiä. Löydät sopivan patjan klikkaamalla kokolinkkiä:

Ylläolevat patjan leveydet ovat mitoitettu yhden hengen sänkyihin. Yleisimmät parivuoteen vakiokoot ovat seuraavat:

On myös mahdollista ostaa muihin mittoihin valmistettuja patjoja tai tilata patja mittatilaustyönä. Kuitenkin yleisimmissä standardimitoissa myytävät patjat ovat edullisempia, kuin vastaava patja mittatilaustyönä valmistettuna. Vakiomittaisten patjojen valikoima on suurempi kuin erikoiskokojen. Sänkyä ostaessa kannattaa siis tarkastaa sängyn mitat ja valita standardimittainen sänky, johon sopii jokin yleisimmistä vakiomittaisista patjoista.

Patjan pituus on yleensä standardi ja onkin tärkeämpää miettiä patjan leveyttä. Tämä tulee erityisesti esiin ostettaessa kahden hengen patjaa. Kahden hengen sänkyyn on mahdollista ostaa yksi leveä patja, esim. 180 cm leveä, tai sen sijaan ostaa kaksi 90 cm leveää patjaa, jotka voi sijoittaa sänkyyn vierekkäin. Kahden kapeamman patjan ostamisessa on monta tärkeää etua:

 • Jos yhdellä patjalla ihminen kääntää kylkeä, toisella patjalla nukkuva ihminen ei tunne sitä omalla patjallaan, koska patjojen jouset ja pehmusteet ovat itsenäisiä. Toisella patjalla tapahtuva liike ei vaikuta toiseen patjaan.
 • Jos parisängyssä nukkuu kaksi eripainoista ihmistä on mahdollista ostaa patjat eri jäykkyyksillä, kevyemmälle pehmeämpi ja raskaammalle jäykempi.
 • Kahden kapeamman patjan kuljetus ja käsittely on paljon helpompaa kuin yhden suuren patjan. Yksi leveä kahden hengen patja on niin suuri, että yhden ihmisen on lähes mahdotonta nostaa, kääntää sitä ympäri, tampata, jne. Kahden pienemmän patjan kanssa se onnistuu paljon helpommin ja vaivattomammin.
 • Sänky on helpompi pedata, kun sängyssä on kaksi patjaa yhden ison sijaan.
 • Kahden pienemmän patjan haittana voi pitää hieman korkeampaa ostohintaa.
 • Usein ajatellaan, että kahden erillisen patjan väliin syntyy helposti häiritsevä rako, mutta tosiasiassa sängynrunko pitää patjat tiiviisti yhdessä eikä patjojen välistä rakoa tunne.

Monet ihmiset valitsevat parisänkyyn kaksi patjaa yhden suuren patjan sijaan juuri edellä mainittujen hyötyjen vuoksi. Kahden patjan hankinta parisänkyyn on ehdottomasti harkitsemisen arvoinen asia.

PATJAN IKÄ

Patjan ikä näyttelee tärkeää osaa uuden patjan valinnassa.

Yleisesti on yksi nyrkkisääntö: Jos patjasi on yli 8 vuotta, ei ole ollenkaan huono ajatus ostaa uusi patja.

Tämä sääntö ei kuitenkaan päde kaikkiin patjoihin. Varmasti on patjoja, jotka kestävät yli 8 vuotta ja ovat edelleen käyttökelpoisia ja laadukkaita patjoja. Tärkeimmät päätöksentekokriteerit perustuvat unen laatuun. Jos nukut levottomasti, heräät kipuihin, nukut katkonaisesti ja et tunne itseäsi yön jälkeen levänneeksi, voi olla että patjasi on saavuttanut käyttöikänsä ja on aika harkita patjan vaihtoa

PATJATYYPPI: MILLAISEN PATJAN VALITSEN?

Oikea patjatyyppi riippuu nukkuma-asennosta ja nukkumatavoista. Patja sopii sinulle, kun se pitää selkärangan makuuasennossa suorana ja ettei se ole minään hetkenä kaareva tai vajonnut.

Patjatyyppi

Patja, joka ei sovi kunnolla eikä tarjoa tarpeeksi tukea erittäin tärkeillä kehon alueilla, aiheuttaa selkäkipuja ja jännitteitä, pahimmassa tapauksessa vakavia verenkiertohäiriöitä ja/ tai selkärangan nikamien asentovirheistä johtuvia ongelmia.

Fyysisten ongelmien lisäksi yön aikana rentoutumisen puutteesta johtuva pitkäkestoinen univaje on tietysti terveysongelma. Kehosi pystyy torjumaan taudinaiheuttajia ja antamaan sinulle tarvitsemasi voiman, kun nukut tarpeeksi.

Oikean patjan valinta ei siis ole vain mukavuuskysymys, vaan ennen kaikkea terveydellinen kysymys. Koska terveytesi ja hyvä uni ovat meille erittäin tärkeitä, löydät alta pienen opastuksen, joka auttaa sinua löytämään oikean tyyppisen patjan. Nykyään saatavilla olevien monien patjatyyppien ansiosta tämä voi usein olla vaikein päätös. Älä huoli, olemme listanneet tänne oppaaseen yleisimmät patjatyypit auttamaan sinua löytämään vastaus kysymykseen „Millaisen patjan valitsen?“.

PATJAN VERHOILU

Joustinpatjoissa on yksi tai useita jousikerroksia (tavallisesti teräksisiä), jotka tarjoavat keholle tukea ja mukavuutta.

Mitä enemmän jousia on patjassa, sitä miellyttävämpi ja tukevampi patja on käytössä. Jousikerrokset on verhoiltu pehmeillä materiaaleilla, kuten esimerkiksi:

 • vaahtomuovi
 • “muistivaahto” (engl. memory foam)
 • puuvillatekstiili
 • lateksi
 • kookoskuidut
 • lampaanvilla, jne.

Patjoissa on usein kaksi erilaisissa tilanteissa käytettävää puolta. Esimerkiksi talvella voi nukkua lämpimämmällä puolella, jossa verhoilumateriaalina on käytetty lampaanvillaa ja kesällä viileämmällä puolella, jossa verhoilussa on käytetty puuvillaa.

Stroma patja Orfeas

Kesä- ja talvikäyttöön suunniteltu kaksipuolinen patja Stroma Orfeas

JOUSTINPATJAT

Skandinaviassa ja Pohjois-Euroopassa on kautta historian arvostettu suuresti joustinpatjoja. Samaan aikaan Etelä-Euroopassa nukutaan yleisimmin jousettomilla patjoilla. Tämä johtunee pitkälti perinteestä, mutta myös siitä etteivät pohjois-eurooppalaiset pidä edelleenkään vaahtomuovia laadukkaana materiaalina huolimatta siitä, että sen valmistus materiaaliteollisuudessa onkin kehittynyt suurin jättiläisharppauksin.

Joustinpatjat

Jos valintasi on joustinpatja, voisit ensisijaisesti harkita pocket-joustinpatjaa eli taskujousitettua patjaa. Pocket-jouset on pakattu erillisiin pusseihin, jolloin ne tarjoavat keholle parempaa tukea nukkuessa. Klassisessa ja edullisemmassa bonell-jousituksessa jouset on liitetty toisiinsa langalla, mikä tarkoittaa sitä, että patjan jouset liikkuvat kehosi liikkeiden mukaan patjassa.

Jos haluat panostaa vielä enemmän unen laatuun, suosittelemme multipocket-joustinpatjaa. Kuten nimestä voi päätellä, patja on jatkokehitystä pocket-joustinpatjalle. Multipocket-joustinpatjassa jousia on pakattu tuplasti enemmän yhteen neliömetriin. Tiheän jousituksen ansiosta patja tukee erittäin hyvin kehoa ja siten takaa myös syvemmän unen.

Lisäksi jousilangan paksuudella on merkitystä. Periaate on seuraava: mitä ohuempi jousilanka on (esim. 1,7 mm), sitä pehmeämpi on patja ja mitä paksumpi jousilanka on (esim. 2,3 mm), sitä jäykempi on patja. On syytä myös kiinnittää huomiota jousien lukumäärään. Esimerkiksi jos patjassa on käytetty 2 mm paksuisia jousia ja niitä on yhteensä 110 kappaletta yhdellä neliömetrillä ja toisessa patjassa on käytetty myös 2 mm paksuisia jousia, mutta niitä on neliön pinta-alalla 120 kappaletta, on viimeksi mainittu jäykempi patja, koska siinä on käytetty jousia enemmän yhdellä m2 ja ne muodostavat tiheämmän alustan ja tarjoavat keholle vieläkin paremman tuen.

PATJAN VERHOILU

Nykyään patjan verhoilukerroksissa pehmusteena käytetään enimmäkseen perinteistä vaahtomuovia, pidemmälle kehittynyttä kestävää high-resilience vaahtomuovia ja lateksia. Viime aikoina “memory foam“-muistivaahto eli visko-vaahtomuovi on nostanut suosiotaan. Muistivaahto muotoutuu erittäin täsmällisesti kehon muotojen mukaan ja tarjoaa maksimaalisen tuen kehon lihaksille. Haittana on, että tämä materiaali “jäätyy” matalissa lämpötiloissa. Ne, jotka arvostavat erittäin jäykkää patjaa, voisivat harkita kookoskuitua sisältävän patjan hankintaa.

Vaahtomuovipatjat

Verhoilun lisäksi on myös syytä tutkia, mitä muita lisäkerroksia patjassa on käytetty. Esimerkiksi puuvilla ja villa antavat patjalle lisäarvoa. Puuvillavuorattu puoli on tarkoitettu kesäkäyttöön ja villalla vuorattu puoli talvikäyttöön. On myös syytä kiinnittää huomiota miten paksua vanua patjan pintaverhoilussa on käytetty. Paksumpi vanu lisää tuotteelle ilmavuutta ja pehmeyttä. Patjaa ostettaessa tulisi selvittää onko patjaa erikoiskäsitelty. Jotkut erikoiskäsittelyt estävät pölypunkkien muodostumista ja vähentävät siten allergioita. Jotkut erikoiskäsittelyt on tehty patjan lämpötilan säätelyn parantamista varten.

PATJAT POCKET-JOUSILLA

Pocket-joustinpatja sopii sinulle, joka olet ruumiinrakenteeltasi painavampi tai sinulla on taipumusta hikoilla yöllä. Käännyt usein unessa, nukut sekä vatsallaan että selällään ja joskus molemmilla kyljillä (tietenkin voit pysyä yhdessä asennossa pidempään). Et pidä liian pehmeästä etkä liian kovasta patjasta.

Sleepwell joustinpatja

Sleepwell joustinpatja

BONNELL-JOUSTINPATJAT

Bonnell-joustinpatjoissa jouset on liitetty toisiinsa teräslangalla niin, että ne muodostavat yhden suuren jousialustan. Alla kuva bonnell-jousituksesta.

Bonell-tyyppinen joustinpatja sopii sinulle, jos mahdollisimman edullinen hinta on tärkeä kriteeri patjan hankinnassa. Nukut paljon vatsallaan tai selällään. Nukkuessa et pidä siitä, että vajoat syvälle patjaan, päinvastoin pidät tukevasta patjasta. Mahdollisesti myös hikoilet yöllä tai olet ruumiinrakenteeltasi painava.

Bonnell-tyyppinen joustinpatja

Sleepwell joustinpatja BLUE Bonell

MEMORY FOAM-PATJAT (suom. muistivaahto)

Englanninkielinen termi tarkoittaa viskoelastista vaahtopolyuretaania. Näissä patjoissa ei ole jousia, vaan koko patja on täytetty memory foam-muistivaahdolla. Patja tukee kehoa tehokkaasti ja muotoutuu kehon muotojen mukaan vähentäen kehon painetta nukkuessa. Memory foam on käsinkosketeltavan erilainen muista materiaaleista. Se on äärimmäisen joustava, mukava, kestävä ja ilmava.

Patjan täytteen erityisrakenteessa on niin kutsuttu muistivaikutus. Patjalla maatessa se tuntuu melko kovalta, mutta hetken kuluttua patja mukautuu kehon muotoihin ja hajottaa kehoon kohdistuvaa painetta.

Aikojen saatossa memory foamilla on ollut jonkin verran huono maine sen lämpöä keräävän ominaisuuden takia. Materiaalia on kuitenkin kehitetty ja suurin osa nykyisistä memory foam-materiaaleista pysyvät käytössä viileinä ja ovat laadukkaita.

Memory foam-patja on paras patja sinulle, joka:

 • pidät eniten kyljellään nukkumisesta (mahdollisesti joskus myös vatsallaan ja selällään).
 • painosi on 50-130 kg
 • toivot patjan muotoutuvan täydellisesti kehosi muotoihin “painottoman unen” saavuttamiseksi ilman huomattavia eroavaisuuksia kosketus- tai painepisteissä.
 • sinulla on selkäongelmia
 • nukut rauhallisesti ja vaihdat asentoa vain harvoin
 • makuuhuoneen lämpötilan tulee olla vähintään +18 astetta (vain tällöin termoelastinen viskoosivaahto toimii optimaalisimmin kehoa vasten)
 • et hikoile suuremmin etkä pidä nukkumisesta liian kovalla tai liian pehmeällä patjalla.
Memory foam-patja

Patja Madrazzi

LATEKSIPATJAT

Lateksivaahdosta valmistettu patja on tunnettu hyvästä reagointikyvystä, mukavuudesta, elastisuudesta ja viilentävästä ominaisuudesta.

Lateksipatja on paras patja sinulle, jos: nukut mieluiten kyljellään ja vaihdat usein kylkeä. Pidät patjasta, jonka sisään voi vähän upota, joka tuntuu erittäin pehmeältä ja mukautuu kehoosi täydellisesti.

Lateksipatja sopii myös, jos kärsit lihasjännityksestä ja kätesi ja jalkasi joskus puutuvat nukkuessa. Patja sopii 45-90 kg painoisille, mutta jos lateksipatjassa on lisäksi kookoskuitukerros, se sopii myös jopa 140 kg painoiselle. Makuuasennossa ne ovat melko jäykkiä. Nämä patjat ovat ihanteellisia silloin, kun nukut vatsallaan tai selällään tai jos hikoilet yöllä paljon. Sopii myös pareille, joilla on suuri painoero ja myös ihmisillä, jotka kärsivät selkävaivoista.

Lateksipatja sopii käyttäjälle, joka toivoo vaahtomaisuutta, mutta haluaa välttää “kallistuvan muodon” syntymistä, joka usein liitetään “memory foam”-vaahtopatjoihin.

Lateksipatja Hilding Melody Hybrid

Lateksipatja Hilding Melody Hybrid

VAAHTOMUOVIPATJAT

Vaahtomuovipatjat ovat edullisimpia patjoja. Niissä ei ole jousitusta ja niiden täytteenä on vain vaahtomuovi. Patja on verhoiltu erilaisilla tekstiileillä ja usein päällinen on irrotettavissa ja pestävissä. Vaahtomuovipatja on kevyt ja etuna on, että sen voi rullata säilöön pieneen tilaan. Valikoimasta löytyvät rullapatjat onkin valmistettu vaahtomuovista.

Aivan kuten koko materiaaliteollisuus, myös vaahtomuovi on kehittynyt huimasti. Laadukas vaahtomuovi säilyttää pitkään ja hyvin muodon ja lisäksi on terveellinen. Vaahtomuovipatja tarjoaa riittävästi tukea ensisijaisesti kevyemmille ihmisille. Esimerkiksi lastensängyissä vaahtomuovipatjat ovat erittäin suosittuja niiden helppohoitoisuuden ja käytännöllisyyden vuoksi.

Vaahtomuovipatja sopii sinulle, jos edullinen hinta on tärkeä. Painosi on 40-90 kg (jotkut XXL patjamallit sopivat jopa 180 kg painoiselle) ja nukutte levottomasti tai vaihdatte asentoa monta kertaa yön aikana. Et pidä liian pehmeästä patjasta, jonka sisään vajoaa, vaan suosit keskipehmeää tai keskikovaa patjaa. Patja sopii myös hyvin lastensänkyyn helppohoitoisuuden vuoksi.

Vaahtomuovipatja Adriano

Vaahtomuovipatja Adriano

PETAUSPATJAT

Petauspatjoja käytetään patjan päällä. Petauspatja lisää patjan mukavuutta ja pehmeyttä. Petauspatja on valmistettu erilaisista pehmentävistä materiaaleista kuten esimerkiksi lateksista, vaahtomuovista, puuvillasta, memory foam-vaahdosta, jne. Petauspatjan päällinen on yleensä irrotettava ja helposti puhdistettava. Joidenkin petauspatjojen oleellinen osa on niiden design, jossa patjan näkyvälle osalle voi tilata koristeelliset huonekalukankaasta valmistetut reunukset. Petauspatjalle on myös helpompi levittää kuminauhalakanat kuin paksulle aluspatjalle lisäten näin sängyn käyttömukavuutta. Petauspatjaa käyttäessänne lisäätte nukkuma- ja käyttömukavuutta ja pidennätte patjanne käyttöikää.

Petauspatjan ostosta aiheutuva lisäkustannus voi tuntua ensi alkuun kohtuuttomalta, mutta lopulta osoittautua kannattavaksi investoinniksi, mikä lisää huomattavasti sängyn mukavuutta ja unen laadun paranemista.

Petauspatja sopii sinulle, jos haluat lisätä mukavuutta, pidentää aluspatjan käyttöikää maksimiin ja haluat helpottaa sängyn petaamista ja käyttöä.

Sleepwell petauspatja Top Latex Lux

Sleepwell petauspatja Top Latex Lux

MITEN PEHMEÄÄ PATJAA TARVITSEN?

Tavallisin kysymys, mitä asiakkaat meiltä usein kysyvät, kuuluu seuraavasti: “Miten pehmeä tämä patja on?” Se on myös yksi vaikeimmista kysymyksistä vastata. Patjan pehmeyden tunne riippuu siitä, mikä on sinun käsityksesi pehmeästä, keskijäykästä ja jäykästä. Nämä ovat erittäin subjektiivisia kokemuksia. Lisäksi tuntoaistiin vaikuttaa vartalotyyppisi, paino, pituus ja muut tekijät. Monilla valmistajilla on tuotteisiin merkitty minkä painoiselle ihmiselle patja sopii ja tämän lisäksi vielä pehmeysasteikko, joka auttaa vastaamaan kysymykseen “millaisen patjan valitsen?”

BUDJETTI PATJAN OSTOON

Ennen vanhaan oli ainoa tapa patjan ostamiseksi astella sisään kauppaan ostoksille, mikä tarkoitti melkein aina keskinkertaisen patjan hankkimista liian kalliilla hinnalla tai kalliin ja turhilla erityisominaisuuksilla varustetun patjan ostamista myyjän onnistuneen myyntipuheen tuloksena.

ON24 sisustustavaratalon verkkokaupassa patjavalikoima on merkittävästi laajempi kuin tavallisessa kaupassa. Lisäksi verkkokaupassa asioidessasi saat tutustua kaikessa rauhassa koko valikoimaan, vertailla ja valita sinulle sopivimman ja parhaimman tuotteen. Vaikka patjaa ei voi valintatilanteessa kokeilla, niin sen voi aina palauttaa, jos valinta jostain syystä epäonnistui.

Patjojen kohdalla kallein ei ole aina välttämättä paras patja sinulle. Erityisesti kun olette ostamassa patjaa tavallisesta kaupasta. ON24 verkkotavaratalon valikoimassa on kuitenkin kalliimpi patja yleensä myös aina laadukkaampi (laadukkaammista materiaaleista valmistettu, enemmän jousia, jne.). Kannattaa myös aina ottaa selville patjan lisäominaisuudet välttääksesi maksamasta sellaisesta, mitä todellisuudessa et tarvitse. Pidä mielessä, että laadukkaat patjat kestävät kymmenen vuotta. Kun jaat patjan hinnan kymmenelle vuodelle, ei summa enää olekaan niin merkittävä. On hyvä muistaa, että ihminen viettää sängyssä kuitenkin kolmanneksen elämästään ja unen laatu vaikuttaa selvästi ja suoraan myös hereilläoloajan laatuun.

Patjan hinta riippuu patjatyypistä ja koosta.

PATJOJEN HINNAT ALKAEN 25 EUROA

 • Vaahtomuovipatjat on keskimäärin halvimpia, mutta myös käytössä laadukkaita patjoja. Myös vaahtomuovisten joukossa on erittäin laadukkaista materiaaleista valmistettuja tuotteita. Edullisimmat patjat ovat vauvojen sänkyyn suunnitellut vaahtomuovipatjat, joiden hinta on alkaen 25 euroa. Monista laadukkaista materiaaleista valmistettujen kahden hengen patjojen hinnat ovat alkaen 900 euroa.
 • Lateksipatjojen hinnat ovat alkaen 300 euroa. Kalliimpia ovat suuremmat lateksipatjat, joiden hinta on alkaen 600 euroa.
 • Joustinpatjojen hinnat ovat alkaen 70 euroa. Sellaisella hinnalla löytyy bonell-tyypin lasten joustinpatjoja. Kaikista kalleimpia ovat ylelliset, suuret pocket-joustinpatjat, joissa useita jousikerroksia. Tämän tyypin patjat maksavat yli 2000 euroa.
 • Halvimpien pienten petauspatjojen hinnat ovat alkaen 25 euroa. Kalliimmat, suuret lateksista valmistetut petauspatjat, joiden reunat on verhoiltu asiakkaan valitsemalla huonekalukankaalla maksavat noin 600 euroa.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että patjan voi ostaa juuri itselle sopivalla hinnalla. Ensin tulee valita sopiva patjan koko ja tyyppi ja miettiä taloudelliset mahdollisuudet ja maksutapa. Tämän jälkeen selviää patjan ostamiseen tarvittava budjetti. Meillä ON24 Sisustustavaratalossa voi ostaa myös osa-maksulla. Osamaksusta löydät lisätietoja täältä .

maksaminen
© 2020 On24 Sisustus OY