×

Kanta-asiakas tilin avaamiseksi tarvitaan käytössä oleva sähköpostiosoite.

Rekisteröidy
Puutarhakalusteet

Miten valita patja?

Ihminen viettää sängyssä noin kolmanneksen omasta elämästään ja patjan vaikutusta unen laatuun ei voi aliarvostaa. Kuitenkin on suhteellisen yleistä, että ihminen ei kiinnitä tähän asiaan tarpeeksi huomiota. Ravintoasiantuntijoiden sanojen mukaisesti voikin sanoa: „Olet se, millä nukut“ eli toisin sanoen – jotta aamulla olisi hyvä ja virkistynyt olo, tulee nukkua laadukkaalla patjalla. Patjan valmistuksessa käytettyjen materiaalien lisäksi vaikuttaa patjan laatuun myös sen käyttöikä. Suositeltavaa on vaihtaa patja 6 – 7 vuoden välein. Skandinaviassa on suosiossa olleet jousipatjat. Samalla nukkuu suurin osa Etelä - Eurooppalaisia patjoilla, joissa ei ole jousitusta. Tämä perustuu enimmäkseen perinteisiin ja esimerkiksi Suomessa ei enemmistö ihmisistä vielä tänä päivänäkään pidä perinteistä vaahtomuovia laadukkaana materiaalina huolimatta siitä, että materiaaliteollisuudessa on tapahtunut valtavaa kehitystä.

Patjojen jousitus

Jos olet päätynyt jousipatjaan, kannattaa ennen kaikkea harkita pussijousitettua tuotetta. Pocket-jousitus, jossa kaikki jouset on pakattu omiin pusseihin, antaa keholle nukkuessa parempaa tukea, kuin klassinen bonell – jousitus, jossa jouset on keskenään yhteen sidottu jousikiekuroilla, tämä tarkoittaa, että patjalle tuettaessa liikkuvat myös toiset jouset. Niille, jotka haluavat kiinnittää enemmän huomioita omaan levon laatuun suositellaan multipocket -pussijousitusta. Nimikin viittaa, että kyseessä on pussijousituksen kehitys, jossa pakattuja jousia on yhtä neliömetriä kohtaan kaksi kertaa enemmän. Jousien suuri lukumäärä takaa erityisen hyvän kehon tuennan ja näin myös syvemmän unen. Lisäksi tärkeä osa patjan valinnassa on jousen läpimitta eli periaatteessa, mitä ohuempi halkaisijan läpimitta esim. 1,7 mm sitä pehmeämpi patja ja mitä paksumpi jousen halkaisija esim 2,33 sitä jäykempi on patja. Huomiota tulee kiinnittää myös jousien lukumäärään m². Kun jousen läpimitta on esim 2 mm ja jousia on 1m² 110 kpl ja toisessa patjassa jousia on 1m² 120 kpl, niin viimeinen on jäykempi, koska siinä on enemmän jousia 1m²

Patjojen pehmusteet

Patjojen sisusmateriaalina käytetään nykyään enimmäkseen klassista vaahtomuovia, joustavampaa high- resiliance vaahtomuovia ja lateksia. Viime aikoina suosiotaan on kasvattanut memory eli visco vaahtomuovi, joka myötäilee erityisen hyvin kehon muotoja ja antaa lihaksille maksimaalisen tuen. Miinuksena on materiaalin „jähmettyminen“ matalimmissa lämpötiloissa. Erityisen jäykkää patjaa arvostavien kannattaa harkita kookoskerroksisen patjan ostoa. Pehmustuksessa hyödyllistä on tutkia, millaisia lisäkerroksia patjassa lisäksi on. Lisäarvoa antavat esimerkiksi puuvilla- ja villakerros. Puuvilla vuorattu puoli on tarkoitettu kesäkäyttöön ja villapuoli talveen. Samoin kannattaa selvittää, kuinka paksua vanua on patjan päällisen ompelussa käytetty. Paksumpi vanu lisää tuotteen ilmavuutta ja pehmeyttä. Patjan ostossa huomiota tulee kiinnittää myös siihen, onko patjan päällinen erikoiskäsitelty vai ei. Hyvänä esimerkkinä on Sleepwell -patjat, joiden tietyissä malleissa on Sensity ja Temsmart käsittely. Ensimmäinen vähentää allergiaa ja estää pölypunkkien kehittymistä ja toinen säätelee makuulämpötilaa.

Patjojen mitat parivuoteessa

Erittäin tärkeää on miettiä patjan leveyttä parivuoteeseen patjaa ostettaessa. Niin kuin kaikissa sängyissä on myös parivuoteessa patjan mittojen perusteena sängyn mitat. Sänkyjen yleisin vakiopituus on 200 cm ja parivuoteen leveydet vaihtelevat. Parivuoteen patjaa ostettaessa on valittavana yksi leveä parivuoteen patja esim. 180 cm leveä tai vaihtoehtoisesti kaksi 90 cm leveää patjaa, jotka sijoitetaan sänkyyn vierekkäin. Kahden kapeamman patjan ostossa on monia etuja:

  • kun yhdellä patjalla oleva ihminen kääntää kylkeä, viereisellä patjalla makaava ei häiriinny, koska molemmissa patjoissa on oma jousitus ja yhden liikkuminen ei vaikuta toiseen.
  • kun samassa vuoteessa nukkuvilla on suuri painoero, on mahdollista valita patjat eri jäykkyyksillä, kevyemmälle pehmeämpi ja painavammalle jäykempi.
  • Kahden kapeamman patjan kuljetus ja käsittely on huomattavasti helpompaa kuin yhden suuren. Suuri parivuoteen patja on niin suuri, että sen nostaminen, kääntäminen, petaus jne on yhdelle ihmiselle lähes mahdotonta. Kahden pienemmän patjan käsittely on huomattavasti helpompaa ja mukavampaa.
  • Sängyn petaus on myös huomattavasti helpompaa kahdella pienemmällä kuin yhdellä suurella patjalla.

Kahden pienemmän patjan miinuksena on kokonaisuudessaan vain hieman kalliimpi hinta. Usein luullaan virheellisesti, että kahden erillisen patjan väliin tuleva tila on häiritsevä, näin ei kuitenkaan ole – patjat ovat sängyssä niin tiukasti kiinni toisissaan, ettei väliin jäävää tilaa huomaa.

Tosiasia on, että kahdella kapeammalla patjalla on enemmän hyötyjä kuin yhdellä leveämmällä patjalla. Suosittelemme ehdottomasti kahden kapeamman patjan ostoa.

Petauspatjat

Patjaa ostettaessa tulee huomiota kiinnittää myös petauspatjaan, joka täydentää patjan makuumukavuutta ja luonnollisesti suojaa patjaa likaantumiselta sekä pidentää patjan käyttöikää. Sijauspatjaa käytettäessä on myös sängyn petaus huomattavasti helpompaa – lakanan reunojen laitto sijauspatjan alle on mukavampaa kuin laitto patjan alle.

Alussa voi sijauspatjan osto tuntua lisäkuluna, mutta loppujen lopuksi osoittautuu se varmasti kannattavaksi investoinniksi, joka lisää huomattavasti mukavuutta ja unen laatua.

Pealkiri

maksaminen
© 2020 On24 Sisustus OY